forgó fájdalom terhesség alatt

A terhesség gyönyörű és csodálatos időszak lehet az életben, de sajnos sok nő számára járhat különböző kellemetlenségekkel és fájdalmakkal is. Ezek közé tartozik a „forgó fájdalom” is, amelyet sok terhes nő tapasztal meg a terhesség különböző szakaszaiban.

Mi is az a „forgó fájdalom”?

A „forgó fájdalom” egy olyan jelenség, amelyet sok terhes nő érez a hasukban vagy a medencéjükben. Ez a fájdalom általában görcsök vagy éles szúró érzések formájában jelentkezik, és gyakran egyik oldalról a másikra „vándorol”. A nők sokféle módon írják le ezt a fájdalmat, például mint „szúró”, „húzó”, vagy éppen „kínzó” érzés.

Mi okozza a „forgó fájdalmat” terhesség alatt?

A „forgó fájdalom” különböző okokra vezethető vissza, amelyek közül néhány a következő:

 • Méh izomzatának nyújtása: A terhesség során a méh fokozatosan növekszik méretben, ami nyomást gyakorol a környező szervekre és szalagokra. Ez a nyomás fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat.
 • Szalagok megnyúlása: A terhesség alatt a méh körüli szalagok megnyúlnak és lazulnak, hogy helyet biztosítsanak a növekvő babának. Ez a folyamat szintén fájdalmat okozhat.
 • Hormonális változások: A terhesség során a hormonális változások sokféle tünetet és fájdalmat okozhatnak, beleértve a „forgó fájdalmat” is.
 • Bélgázok és bélműködési problémák: A terhesség alatt a hormonális változások és a megnövekedett méhnyomás miatt sok nő tapasztal bélgázokat és bélműködési problémákat, amelyek fájdalmat és kellemetlenséget okozhatnak.

Hogyan lehet enyhíteni a „forgó fájdalmat” terhesség alatt?

Bár a „forgó fájdalom” kellemetlen lehet, vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni vagy megelőzni ezt a fájdalmat:

 • Pihenés: Fontos, hogy a terhes nők pihenjenek és pihentessék a testüket, különösen akkor, ha fájdalmat vagy kényelmetlenséget tapasztalnak.
 • Meleg fürdő vagy meleg borogatás: A meleg segíthet lazítani az izmokat és enyhíteni a fájdalmat. Egy meleg fürdő vagy meleg borogatás alkalmazása a fájdalmas területre gyakran enyhülést hozhat.
 • Kényelmes testtartás: A megfelelő testtartás fenntartása segíthet csökkenteni a nyomást a hasi területen és enyhíteni a fájdalmat.
 • Gyakori étkezés: A kisebb étkezések és gyakori snackek segíthetnek csökkenteni a bélgázok és a bélműködési problémák kialakulását, ami hozzájárulhat a „forgó fájdalom” enyhítéséhez.

Amikor a fájdalom súlyosabbá válik…

Bár a legtöbb esetben a „forgó fájdalom” csak kellemetlenséget okoz, fontos tudni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sürgősségi orvosi ellátásra lehet szükség. Ha a fájdalom nagyon súlyos vagy kíséri hányás, láz vagy más tünetek, azonnal forduljon orvoshoz.

Záró gondolatok

A terhesség alatti „forgó fájdalom” sok nőt érint, de szerencsére vannak módszerek és technikák, amelyek segíthetnek enyhíteni vagy megelőzni ezt a kellemetlenséget. Fontos azonban, hogy minden esetben konzultáljon orvosával, ha bármilyen súlyos fájdalmat vagy kényelmetlenséget tapasztal terhessége során.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdés Válasz
Mikor jelentkezik leggyakrabban a „forgó fájdalom” terhesség alatt? A „forgó fájdalom” általában a terhesség második és harmadik trimeszterében jelentkezik, amikor a méh és a környező szervek növekedése fokozódik.
Van-e olyan tevékenység vagy helyzet, amely súlyosbíthatja a „forgó fájdalmat”? Igen, például hirtelen mozgások, hosszan tartó állás vagy ülés, valamint az intenzív testmozgás is súlyosbíthatja a fájdalmat.
Milyen módszerekkel lehet enyhíteni a „forgó fájdalmat” otthon? Az otthoni kezelés lehetőségei közé tartozik a pihenés, a meleg fürdők vagy borogatások, a kényelmes testtartás fenntartása és a gyakori étkezés.
Mikor kell orvoshoz fordulni a „forgó fájdalommal” kapcsolatban? Ha a fájdalom rendkívül súlyos, hirtelen jelentkezik, vagy más tünetekkel, például hányással vagy lázzal társul, azonnal forduljon orvoshoz.

Hogyan lehet enyhíteni a „forgó fájdalmat” terhesség alatt?

Megosztunk néhány további módszert, amelyek segíthetnek csökkenteni a „forgó fájdalom” kellemetlenségét:

 • Testmozgás és nyújtás: Gyengéd terhességi jóga vagy nyújtó gyakorlatok segíthetnek lazítani az izmokat és enyhíteni a fájdalmat.
 • Masszázs: A terhes nőknek bizonyos területeken masszírozva segíthet enyhíteni a fájdalmat és a feszültséget.
 • A megfelelő öltözködés: Kényelmes, bő szabású ruházat viselése segíthet csökkenteni a hasi nyomást és minimalizálni a fájdalmat.

Amikor a fájdalom súlyosbodik…

Ha a „forgó fájdalom” fokozódik, vagy új tünetek jelentkeznek, ne habozzon orvoshoz fordulni. Az időben történő kezelés fontos lehet az esetleges komplikációk elkerülése érdekében.

Szerző képe

Kizo

Szólj hozzá!