Mikortól kimutatható a terhesség

Amikor egy nőben a fogantatás megtörténik, a testén belül megkezdődik egy sor változás, amelyeknek nyomai a terhesség korai jelei. Ezek a jelek és tünetek azonban általában nem azonnal mutatkoznak meg, és a terhesség kimutatása bizonyos időre van szükség. De vajon mikortól kezdve lehet kimutatni a terhességet?

Terhesség korai jelei

A terhesség korai jelei sokszínűek lehetnek, és minden nő esetében kissé eltérőek lehetnek. Azonban néhány általános jelet érdemes figyelembe venni, amelyek arra utalhatnak, hogy a fogamzás megtörtént. Ezek a jelek a következők lehetnek:

 • Hányinger és hányás
 • Mellek érzékenysége és duzzanata
 • Fáradtság és álmosság
 • Erős szagokra való érzékenység
 • Gyakori vizelési inger

Ezek a jelek általában a fogantatást követő első hetekben jelentkeznek, de nem minden nő tapasztalja meg ugyanazokat a tüneteket, és néhányan egyáltalán nem tapasztalnak semmit.

Mikor tesztelhető a terhesség?

A terhesség tesztelésére általában akkor van szükség, amikor a nő késésben van a menstruációval. A legtöbb terhességi teszt megfelelő eredményt adhat, ha legalább egy héttel a várható menstruációs időpont előtt végzik el. Ez azért fontos, mert a terhességi tesztek a vizeletben jelen levő HCG (humán choriongonadotropin) hormont mutatják ki, amely csak a terhesség kezdetét követően kezd termelődni.

A terhesség tesztelésének típusai

Ma már számos terhességi teszt létezik, amelyeket otthon, a saját kényelmünkben is elvégezhetünk. Ezek a tesztek általában működési elvük szerint azonosak, de eltérhetnek az érzékenységük és a használatuk módja. A legtöbb otthoni terhességi teszt működik úgy, hogy a vizeletmintában jelen lévő HCG-t érzékeli.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha a terhességi teszt pozitív eredményt mutat, érdemes minél hamarabb felkeresni egy nőgyógyászt, hogy megkezdődhessenek a terhességi gondozások. Az orvos a terhesség megerősítésére további vizsgálatokat végezhet el, például ultrahang vizsgálatot, és tanácsokat adhat a terhességgel kapcsolatos egészségügyi és életmódbeli kérdésekben.

Összefoglalás

A terhesség korai jelei változatosak lehetnek, és nem minden nő tapasztalja meg ugyanazokat a tüneteket. A terhesség kimutatására általában akkor kerül sor, amikor a nő késésben van a menstruációval, és otthoni terhességi teszttel ellenőrizheti a terhesség jelenlétét. Ha a teszt pozitív eredményt mutat, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni a terhességi gondozás megkezdése érdekében.

Gyakran Ismételt Kérdések

A terhességi teszt hogyan működik?

Típus Működési elv Érzékenység
Urinvizsgálat HCG érzékelése a vizeletben Általában magas érzékenység
Vérvizsgálat HCG észlelése a vérben Magas érzékenység

Hogyan lehet csökkenteni a terhességi teszt pontatlanságát?

 • Végezze el a tesztet a reggeli első vizelettel, amikor a HCG koncentrációja általában magasabb.
 • Használjon friss, lezárt teszteket, és kövesse az utasításokat.
 • Kerülje az alkoholfogyasztást és a vizelet hígítását a tesztelés előtt.

Mikor forduljon orvoshoz?

Bár a pozitív terhességi teszt jelzi a terhességet, néhány esetben további orvosi vizsgálatokra van szükség, különösen ha bármilyen kellemetlenséget vagy szokatlan tüneteket tapasztal. Ilyen esetekben forduljon azonnal orvoshoz:

 • Véres vagy erős hasi fájdalom
 • Hirtelen duzzanat vagy lábdagadás
 • Látászavar vagy súlyos fejfájás

Más tényezők, amelyek befolyásolhatják a teszt eredményét

Bizonyos gyógyszerek és állapotok, például meddőségi kezelések vagy polycystás ovárium szindróma, befolyásolhatják a terhességi teszt eredményét. Ha kétségei vannak, konzultáljon orvosával a helyes értelmezés érdekében.

Szerző képe

Kizo

Szólj hozzá!